Köszöntő


„Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára,
Amely már akkor is tudáshoz juttat,
Ha csendben vagy és nyitott szemmel sétálsz benne!”
Dr. Madas László erdőmérnök

Szeretettel köszöntünk a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolánk honlapján!
Erdei iskolánk egész évben várja a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit. A somogyi erdők ma is meghatározzák e vidék jellegét. A Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Somogy megye déli részén, a rinyabesenyői erdőtömb mélyén áll. Legközelebbi lakott település Rinyabesenyő (kis falucska kb. 200 lakossal), erdei, stabilizált földúton kb. 2,5 km távolságban, Lábod község (ahonnan az iskola lakói a meleg élelmet kapják) 8 km-re, Nagyatád, a legközelebb fekvő város (kórházzal és több fontos intézménnyel ellátva) 17 km-re, a megyeközpont Kaposvár pedig kb. 50 km-re található.

Az iskola épülete egykor, a Festetics uradalom idején (1932-ben), erdészlaknak épült, de helyet kapott Festetics gróf vadászszobája is.
Közel fél évszázadig töltötte be ezt a szerepet, majd az utolsó erdész elköltözését követően - 1982-ben- állaga leromlott, a bevezetett áramot kikapcsolták, az odavezető légvezetéket felszámolták. 1993- ban Horváth József erdőmérnök javaslatára és a SEFAG Zrt. akkori vezetése, valamint Lábod település polgármesterének támogatásával született döntés arról, hogy az épületét erdei iskolaként hasznosítsák. Dél- dunántúl első erdészeti kezelésében levő erdei iskoláját 1995. június 1- jén vették birtokba először csak a lábodi és besenyői iskolások és óvodások, majd a nagyatádiak. Mára már az ország egész területéről érkeznek látogatók, elsősorban iskolások, de nem ritka, hogy családok, baráti vagy munkahelyi társaságok is kikapcsolódásuk helyszínéül választják a létesítményt.

Az erdei iskola célja az erdei életközösség, az erdei környezet, az erdei munkák, ezenkívül a napszakok, az évszakok váltakozásának bemutatása természetes környezetében, az erdőn. Ezt a célt jól szolgálja az iskola elhelyezkedése, az, hogy az épületből kilépve rögtön az erdőben találja magát tanár, diák egyaránt.

Fehér István
vezérigazgató

 

vissza a lap tetejére
Vissza a Kezdőlapra Foglalás Kapcsolat Áraink Erdei Iskola Program Bemutatkozunk